marți, 19 ianuarie 2010

Ce crede un musulman

1. Allah - Dumnezeu (Allah inseamna Dumnezeu in limba araba, la fel cum exista cuvintele Dumnezeu, God, Dieu, Dios, Elohim etc. si este Creatorul cerurilor, pamantului, oamenilor, Cel care trimite revelatii, Domnul nostru si Cel Caruia credinciosii se roaga) Preainaltul, si in faptul ca nu are soata, fii sau fiice, nimic nu este asemenea cu Allah, Este Unic in timp ce toate celelalte lucruri create sunt perechi; Allah este forta care este in spatele creatiei si care guverneaza lumea; legile naturii sunt legile Lui Allah nimic nu-i este necunoscut, nu cade o frunza fara ca Allah sa stie.

2. Ingeri lui Dumnezeu/Allah - fiinte fara sex, create din lumina, care nu se revolta impotriva vointei Lui Dumnezeu si Ii sunt cu desavarsire supusi; printre ingeri sunt si Gavriil, Mihai, Ingerul care va sufla in trambita la sfarsitul acestei lumi, ingerul care ia vietile oamenilor, ingerii care pazesc Raiul si Iadul, ingerii care ii insotesc pe oameni pe pamant etc. In Islam diavolii nu sunt dintre ingeri ci dintre Djini, fiinte create din foc, unii dintre ei sunt credinciosi, unii necredinciosi, satana sau diavolul fiind dintre acestia din urma.

3. Toti Profetii lui Dumnezeu. In Quran sunt mentionati 24 de profeti: Adam, Avraam, Moise, Noe, Iisus si Muhammad fiind dintre ei, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra tuturor profetilor. Este mentionat in Hadisuri sau Sunnah (traditia profetului Muhammad) ca Allah a trimis profeti tuturor natiilor in toate epocile, si ca au fost in numar de 124.000 sau 144.000 Dumnezeu stie mai bine.

4. Toate Scripturile trimise de Dumnezeu, sunt mentionate in Quran: Tora trimisa profetului Moise, Evanghelia trimisa profetului Iisus, Psalmii trimisi lui David si Qur-an-ul ultima revelatie trimisa lui Muhammad.
Mentionam si Suhuf sau foile trimise lui Avraam.

5. Ziua Judecatii in care Dumnezeu va reinvia pe oamenii si ii va judeca potrivit credintei si faptelor lor si ii va rasplati potrivit acestora cu Raiul - pentru credinciosi- iar cu Iadul - pentru necredinciosi.

6. Destin - al qadar tot ce se intampla se intampla cu voia lui Allah viata si moartea noastra sunt hotarate de Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu